Kesän 2025 luontoretket

11.5.2025

10.00 - 11.30

Lokintaival, 33100 Tampere ja muita tapahtumapaikkoja

Tampereen kaupunki järjestää kaikille avoimia, maksuttomia luontoretkiä eri puolilla Tamperetta toukokuun puolivälistä elokuun loppuun.

Tampereen kaupunki järjestää kaikille avoimia, maksuttomia luontoretkiä eri puolille Tamperetta toukokuun puolivälistä elokuun loppuun. Retket ovat ilmaisia ja kaikille avoimia. Retkien opastuskieli on suomi. Retkien lähtöpaikoille olisi hyvä saapua mahdollisuuksien mukaan kävellen, pyörällä tai julkisilla kulkuvälineillä. Tässä listauksessa oleville retkille ei tarvitse ilmoittautua erikseen.

Kesällä on luvassa myös erilaisia ruokaretkiä ja lastenretkiä sekä luontopolkujen avajaisia. Kaikki kaupungin järjestämät retket näet osoitteessa tampere.fi/luontoretket.

HUOM! Tarkistathan retkien ajankohdat ja lähtöpaikat tarkkaan ennen retkeä. Retkien peruuntumiset ja muut muutokset voivat olla mahdollisia ja niistä tiedotetaan osoitteessa www.tampere.fi/luontoretket.

Tervetuloa retkille!


KESÄN 2025 LUONTORETKET:


Su 4.5 Iidesjärvi

Kokoontuminen klo 10.00 järven länsipäässä, Lokintaipaleen kupeessa

Iidesjärvi on Tampereen tunnetuin ja tutkituin lintujärvi, josta on lintuhavaintoja jo 70 vuoden takaa. Erityisen tunnettu se on vesilintulajistostaan, mutta myös lukuisista harvinaisuuksista vuosien varrella. Vuosien mittaan pesimälajisto on tosin niukentunut ja yksipuolistunut. Tietyt peruslajit, kuten naurulokki, tavallisimmat sorsalajit, nokikana ja silkkiuikku kuuluvat edelleen lajistoon ja viime vuosina lajistoon on tullut uutena harmaasorsa. Retkellä saatat tavata myös punasotkan, tukkasotkan laulujoutsenen tai kurjen.

Retki kestää kolmisen tuntia, jonka aikana kuljemme järven länsipäästä itäpään lintutornille. Retken pääkohteena ovat linnut. Retkellä on oppaana kokenut luontoasiantuntija Lasse Kosonen.


Su 11.5. Härmälän Vähäjärvi

Kokoontuminen klo 10.00, lähtöpaikka tarkentuu myöhemmin. Tarkista osoitteesta tampere.fi/luontoretket.

Pikkuinen lampimainen järvi Härmälän kaupunginosassa. Rannoilla on runsaasti kasvillisuutta. Joutsen on pesinyt järvellä ja lisäksi muita vesilintuja. Vähäjärvelle on rakennettu lintulautta. Rannan lehtipuumetsiköissä on monipuolista pikkulintulajistoa. Alueelle on perusteilla luonnonsuojelualue.

Retki kestään noin 1,5 tuntia ja sen pääkohteena ovat linnut. Retkellä on oppaana kokenut luontoasiantuntija Lasse Kosonen.


To 22.5. Matka luontokumppanuuteen Iidesjärven luontopolulla Nekalassa

Kokoontuminen klo 17.00 Lokintaipaleella Viinikanojan ylittävällä sillalla.

Tervetuloa matkalle luontokumppanuuteen Iidesjärven luontopolulle Nekalassa. Matkalla hiljennymme ja syvennymme harjoitteiden kautta ihmisen ja häntä suuremman luonnon väliseen vuorovaikutukseen, jossa kaikki tunteet ovat sallittuja. Matkan osana kuljemme pätkän Iidesjärven luontopolkua tutustuen muun muassa Nekalan entiseen kaatopaikkaan ja Iidesjärven puistoon. Matkan aikana saat monipuolisesti tietoa alueesta ja luonnon toiminnasta. Mukaan tarvitset hiekkatiellä kulkemiseen sopivat kengät ja säähän sopivat varusteet. Retkellä pidetään myös pieni tauko, jossa voi nauttia omia eväitä. Kuljemme noin 2 kilometrin matkan. Oppaana toimii ympäristöbiologi ja opettaja Tuomas Lilleberg. Retken kesto kaksi tuntia. 


Su 25.5. Villilänsaari

Kokoontuminen klo 8.00 Villilänsaaren pysäköintipaikalla.

Villilänsaaren luonnonsuojelualue on tunnettu runsaasta pikkulintulajistosta. Varhain aamulla pikkulintuja voi kuulla laulamassa kymmenkunta lajia samalla kohdalla. Myös liito-orava viihtyy alueella. Saaren alueella on tavattu useasti myös harvinainen valkoselkätikka.

Retki kestää n. tunnin. Retkellä on oppaana kokenut luontoasiantuntija Lasse Kosonen.


Su 8.6. Sikosuo

Kokoontuminen klo 10.00 Sikosuonkadun päässä

Sikosuon lehto sijaitsee Pappilan alueella. Alue on rauhoitettu luonnonsuojelualueeksi. Lehdossa on monipuolista pikkulintulajistoa. Siellä kasvaa myös harvinaisia kasveja, kuten rauhoitettu kämmekkäkasvi soikkokaksikko. Myös viime aikoina yleistynyt jänönsalaatti on kasvanut alueella pitkään.

Retki kestää noin 1,5 tuntia ja sen pääkohteena on kasvisto ja linnut. Retkellä on oppaana kokenut luontoasiantuntija Lasse Kosonen.


Su 15.6. Haihara

Kokoontuminen klo 10.00 Haiharan kartanon parkkipaikalla

Vietetään luonnonkukkien päivää Haiharan kartanon alueella. Haiharan kartanon lehdossa on monipuolista lehtokasvillisuutta. Osa on villiytynyttä kartanokasvillisuutta, kuten harvinainen valkopiippo, mutta myös monia muita lehtokasveja. Alueella laulaa myös monipuolinen laululinnusto. Retki kestää noin kaksi tuntia. Retkellä on oppaana kokenut luontoasiantuntija Lasse Kosonen.


Su 6.7. Petäjässuo, Risso

Kokoontuminen klo 10.00 Rissonkadun kääntöpaikalla (Rissonkadun ja Vasamamittarinkadun risteys)

Petäjässuo sijaitsee Tampereen itäpuolella, lähellä Kangasalan rajaa. Alueelle on tekeillä luonnonsuojelualue. Alue on luonnontilaista suomaastoa. Retkellä tutustutaan suon kasvillisuuteen. 

Retken kesto noin kaksi tuntia. Retkellä on oppaana kokenut luontoasiantuntija Lasse Kosonen.


Su 13.7. Hupakankorpi

Kokoontuminen klo 10.00 Velholehdenkadun päässä

Hupakankorpi sijaitsee lähellä Suolijärveä. Hupakankorpi on rauhoitettu luonnonsuojelualueeksi. Alueella on suokasvillisuutta ja puronvarsilajistoa. Suo on osaksi luonnontilaista ja purosta on löydetty Tampereen nimikkovesiperhoslaji, pirkanpalkonen Oxyethira tamperensis, joka tästä purosta löydettiin tieteelle uutena.

Retki kestää noin kaksi tuntia. Retkellä on oppaana kokenut luontoasiantuntija Lasse Kosonen.


Su 20.7. Vihioja

Kokoontuminen klo 10.00 Lahdenperänkadun ja Viinikankadun risteyksessä

Tutustutaan Vihiojan varrella olevaan rehevään luontoon, kasvillisuuteen ja linnustoon.

Retki kestään noin kaksi tuntia. Retkellä on oppaana kokenut luontoasiantuntija Lasse Kosonen.


Ke 30.7. Vieraslajiretki Raholaan

Kokoontuminen klo 17.00 Rankasillankatu 7.

Retkellä menemme Vaakkolammin alueelle tutustumaan vieraslajeihin, joista suurin osa on haitallisia. Suurin osa lajeista on kasvilajeja. Retkellä saamme tietää niiden ominaisuuksista, miksi ne ovat haitallisia, ja miten niihin kannattaa asennoitua. Retkellä harjoittelemme myös jättipalsamin kitkentää, ja teemme samalla luonnonhoitotyötä. Haitallisia vieraslajeja torjumalla parannamme etenkin rehevien elinympäristöjen monimuotoisuutta. Mukaan tarvitset hiekkatiellä kulkemiseen sopivat kengät ja säähän sopivat varusteet. Retkellä pidetään myös pieni tauko, jossa voi nauttia omia eväitä. Kuljemme noin 2,5km matkan. Oppaana toimii ympäristöbiologi ja opettaja Tuomas Lilleberg. 


Ma 4.8. Suomensaari tutuksi - Yleisöopastus Suomensaaren lähiluontoon

Kokoontuminen klo 17.00 Pyhällönpuiston hiekkakentällä.

Suomensaaren lähiluonto on arvokas helmi Tampereella. Sieltä löytyy lähde sekä uhanalaisia ja suojeltavia luontotyyppejä, kuten runsasravinteista lehtoa ja luhtaelinympäristöjä. Alueella on tehty myös runsaasti liito-oravahavaintoja ja löydetty suojeltavia kasvilajeja. Tule mukaan havaitsemaan Suomensaaren lähiluonnon arvokkaita erityispiirteitä, kuulemaan miten niitä voi suojella ja nauttimaan viihtyisästä retkestä Suomen suvessa. Retkeä varten voit ladata iNaturalist -eliöntunnistussovelluksen. Sovelluksen käyttöä opetellaan retken aikana.Retkellä on pieni tauko, jossa mahdollisuus nauttia omia eväitä. Kuljemme retkellä n. 2km matkan. Oppaana toimii ympäristöbiologi ja opettaja Tuomas Lilleberg. Lapset myös tervetulleita!


To 6.8. Keskusta-alue

Tapaamme klo 17.00 Näsinkallion suihkukaivon edessä Näsijärvenkadulla, lähellä osoitetta Näsijärvenkatu 5.

Tampereen keskustassa elää sadoittain hyönteislajeja, joista päiväperhoset ovat monille tuttuja. Esimerkiksi Vapriikin katolla sijaitsevasta hyönteispyydyksestä on tunnistettu noin 200 perhoslajia. Tule retkelle kuulemaan perhosten elintavoista ja sopeumista Tampereen keskustassa. Retken aikana ymmärrys perhosista syventyy, jolloin voimme esimerkiksi paremmin ennaltaehkäistä hyönteiskatoa. Voit tuoda mukanasi myös kuvia tunnistettavaksi. Retkeä varten voit ladata iNaturalist -eliöntunnistussovelluksen. Sovelluksen käyttöä opetellaan retken aikana. Retken oppaina toimivat perhosasiantuntija, Tampereen luonnon tieteellisen museon intendentti Tomi Kumpulainen sekä ympäristöbiologi ja opettaja Tuomas Lilleberg. Retkellä kuljemme reitin Hämeenpuiston pohjoispäädystä Vapriikin lähelle. Retki kestää kaksi tuntia. Lapset myös tervetulleita!


Su 10.8. Solkimäki

Kokoontuminen klo 10.00 Annalankadun eteläpäästä, puomilla

Solkimäen metsäalueella on monipuolista metsäkasvillisuutta. Alueella elää myös liito-oravia.

Retken kesto noin kaksi tuntia. Retkellä on oppaana kokenut luontoasiantuntija Lasse Kosonen.


La 30.8. Soukonvuori

Kokoontuminen klo 10.00 Niihaman majalla

Vieteään Suomen luonnonpäivää Soukonvuorella. Soukonvuoren luonnonsuojelualue ja Niihaman metsät sijaitsevat Niihamajärven alueella. Alue on hyvää sienimaastoa, jossa hyvinä syksyinä voi löytää melkoisia satoja. Niihamajärven ympäri kulkee paikoin kosteapohjainen luontopolku. Retken kesto noin kaksi tuntia. Retkellä on oppaana kokenut luontoasiantuntija Lasse Kosonen.

Päivät

11.5.2025 10.00 - 11.30

22.5.2025 17.00 - 19.00

25.5.2025 08.00 - 09.00

8.6.2025 10.00 - 11.30

15.6.2025 10.00 - 12.00

6.7.2025 10.00 - 12.00

13.7.2025 10.00 - 12.00

20.7.2025 10.00 - 12.00

30.7.2025 17.00 - 19.00

4.8.2025 17.00 - 19.00

6.8.2025 17.00 - 19.00

10.8.2025 10.00 - 12.00

30.8.2025 10.00 - 12.00

Sijainti

Lokintaival, 33100 Tampere

Härmälä, 33900 Tampere

Lokintaival, 33100 Tampere

Villilänsaari, 33300 Tampere

Sikosuonkatu, 33560 Tampere

Haiharan kartano, 33710 Tampere

Rissonkatu, Tampere

Velholehdenkatu, 33720 Tampere

Lahdenperänkatu, Tampere

Rankasillankatu 7, 33270 Tampere

33410 Tampere

Näsijärvenkatu 5, 33210 Tampere

Annalankatu, 33710 Tampere

Pikku-Niihaman tie 80, 33560 Tampere

Hinta

Maksuton